Колко е полезно да се чете, е мантра, която се

...
 Колко е полезно да се чете, е мантра, която се
Коментари Харесай

Литературата – в помощ при чуждоезиковото обучение

  Колко е потребно да се чете, е мантра, която се е трансформирала в безусловно факсимиле. Може да не ни е по усета, само че изтърканата истина си е истина и с цел да спасим „ четенето “, на нас преподавателите ни се постанова непрекъснато да акцентираме подозирани и неподозирани изгоди от тази активност. Темата, обаче, е прекомерно просторна, с цел да се стопираме на всеки един съставен елемент от изгодите, по тази причина ще се фокусираме върху един аспект от четенето, който е незаместим. Става въпрос за чуждоезиковото образование.

 В последните деситилетия се изписа доста за „ обществото на облика “ и по какъв начин новото потомство е образно, а старите, „ текстови “ практики са старомодни и неефективни. Но също по този начин през днешния ден сме очевидци по какъв начин хартиената книга освен не отмря при нашествието на електронната, само че продължи да съществува във „ враждебния “ свят на нови технологии и нововъведения. Същото важи и за изгодите от четенето при обучаването на деца, които мислят в облици.

 Езикът е конструкция и постоянно аналогиите с Лего частите и строенето на кохерентна целокупност се употребяват, с цел да се онагледи точно тази разумна основа на езика. Когато четем, ние не се фокусираме единствено върху най-основните градивни детайли, като думата, а възприемаме по-големи „ строителни “ единици като изречения, устойчиви словосъчетания и граматически структури. Най-обобщено казано, това, което се случва в главите ни, е неосъзнато, само че градивно разбиране на езика в неговата конструкция. Четенето тренира нашите качества да усвояваме езика във тип, в който бихме могли да го възпроизведем. Щом структурата се е загнездила в съзнанието ни, ние можем да работим със същите градивни детайли, с цел да се показваме вярно. Взаимодействието с текста развива още една фундаментална специфичност на езика: връзката. Най-хубавото е, че през днешния ден разполагаме с безчет благоприятни условия за четене.

 Текстове има под всевъзможни форми и в случай че размерът към момента ви плаши, публикациите биха били извънредно уместно решение за Вас. Четенето е процедура, която би трябвало да се образова. Ползите от него не са единствено за децата, само че и за възрастните. Ако желаете детето Ви да научи един, два, за какво не и три непознати езика, Вие би трябвало да го научите на значимостта от четенето. Най-добре се получава с образец. Ако отделяте задоволително време да четете за себе си или на детето си, тогава все по-малко от нас ще се оплакват, че новото потомство не чете. Ако желаете да се концентрирайте върху личното си израстване и рационализиране, четенето ще помогне и на Вас: ще усили концентрацията, ще понижи напрежението, ще Ви потопи в провокациите на езика (чужд или свой). А в случай че имате пристрастеност на колекционери, тогава бихте могли да се насладите на мъдростта на времето, като се запознаете със съкровищницата от цитати, които читателски уеб сайтове като BrainyQuote са събрали. Няма ли да е прелестно, в случай че Ви запомнят като добър събеседник с умеенето Ви да се изразявате добре? На последно място желая да засегна потребността на най-малките читатели, като се върна на полемиката слово-образ.

 Книгата, изключително за най-малките, е освен текст. Тя може да е напълно от илюстрации, които подтикват малчуганите да намерят историята в себе си и да стартират да я градят детайл по детайл. Разбира се, работата по илюстровани книжки е трудоемка и лишава време. Трябва да се премине през няколко стадия, с цел да кажем, че детето стартира да основава независим текст. Когато то опознае детайлите на картинката, свързвайки ги с думи и безпроблемно разпознава референтите, тогава е време да се вкарат по-комплексни структури и да се бележит логичен връзки. Въпреки това, изгодите от „ разказването по картинки “ са несъизмерими. Ще завърша тези редове с откъс от обичан собствен създател, Рей Бредбъри: „ Има по-лоши закононарушения от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш “.

Автор: Ралица Люцканова, преподавател

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР